Seznam "top 7" knjig

Wednesday, March 04, 2015

Greva narazen ali ostaneva skupaj?

Preden sprejmemo odločitev "iti ali ne iti narazen" s partnerjem, je smiselno da si zastavimo nekaj naslednjih vprašanj in si nanje sami pri sebi iskreno odgovorimo. Lahko si odgovore zapišemo tudi v dnevnik ali pa se obrnemo na našega zaupnika ... Tokrat se postavljam v vlogo moškega (enako velja za žensko)!





1. Ste morda bolj kot s samim odnosom v resnici nezadovoljni zaradi drugih stvari?  
Bremenitve nerazrešenih ali celo nerešljivih težav na delovnem mestu, zdravstvene težave ali skrbi v zvezi z našimi bližnjimi (na primer finančnimi težavami naših staršev) posameznika lahko zasedejo v tolikšni meri, da mu je vlaganje čustvene energije v odnos s partnerko v danih okoliščinah povsem odveč. Morda partnerke ne želite obremenjevati z vašimi bremeni ali pa želite v domačem okolju vsaj za trenutek na vse skupaj pozabiti. Partnerka takrat želi, da ste polno prisotni in jasno izraža nezadovoljstvo nad vami ali pa vse skupaj potrpi in se umika, s čimer se oddaljujeta drug od drugega. Vzpostavitev stika in bližine pomeni, da se partnerki zaupate in podelite z njo vaše stiske, s tem pa, ko vaša skrb postane tudi njena, krepita občutek pripadnosti in zaupanja. 

2. Ali je problem rešljiv?
"Vedno zamuja, za vsako stvar se razjezi z eksplozijo ognjemeta,  žali vas, prevarala vas je z drugim moškim, izogiba se intimnosti z vami ..." Pomembno je, da iskreno in povsem direktno naslovite, kaj vas moti. Tudi pri sebi preverite, ali ste pripravljeni sprejeti tiste napake pri njej, ki jih ne more popraviti. Kadar v konfliktih ne popuščata in zadeva vajin odnos, problem ostaja oziroma nerešljiv. Vse možnosti imate, da preverite in raziščete, zakaj partnerka ne sodeluje oziroma se vprašate, kaj lahko vi naredite, da bo problem rešljiv. Kadar je problem čustveno, fizično, spolno ali ekonomsko nasilje seveda kompromisi ne pridejo v poštev, saj je nasilje treba nemudoma prekiniti. 


3. Je to ženska, na katero ste ponosni in se z njo radi gibljete v družbi?
Vam je njena bližina v krogih vaših znancev, prijateljev, prijetna? Ste ponosni nanjo, ko izraža stališča do neke teme? Vam je všeč njen nastop, kako se predstavlja svetu? Ali bi jo najraje skrili v nek kotiček ali jo pustili doma?  Ona je vaša srčna izbranka. Ste ponosni na to, kar ste izbrali? 

4. Ste ponovno v fazi naglega podajanja zaključkov?
Naletela sta na oviro, ki vas bremeni in predstavljate si, da boste rešili trenutno stisko, če tega odnosa ne bo več. V nekem danem trenutku lahko pomeni misel, da vajinega odnosa ni več, odrešitev oziroma razrešitev stiske. Vendar pred tem definirajte stisko, "oglodajte jo". Ne odločajte se za odhod iz razmerja po tem, ko je bilo še en dan prej vse v najlepšem redu. Naslednji dan bo lahko vaše doživljanje ovire ali problema povsem drugačno. Sprejemate nagle odločitve na podlagi sugestij drugih, na primer vašega prijatelja, ki je imel enak problem s svojo bivšo, kot ga imate vi s svojo sedanjo? Onadva nista in nikoli ne bosta živela vajine zgodbe, saj ima vsako partnersko razmerje svojo pot in svoje lastne kriterije za uspešnost.

5. Partnerki jasno poveste, kaj želite? 
Čeprav zna nagonsko brati potrebe svojega dojenčka pa ji vi lahko olajšajte življenje s tem, da ji jasno poveste, kaj želite od nje. Največje možnosti za uspeh imate, če boste svoja pričakovanja izrazili nežno in se vživeli v njeno kožo (pogosto zahteva ogromno napora, je pa vredno). Ljudje radi naredimo kaj lepega za svoje bližnje, če vemo, da nas cenijo in da cenijo naša dejanja. 

6. Kako se bo vaše življenje spremenilo, ko bosta šla narazen? 
Če vas misel o tem, da bi šla narazen, zaseda že dlje časa, si poskušajte jasno predstavljati vašo prihodnost (kako boste preživljali življenje in s kom/kako boste preživeli čas, ki ste ga prej preživeli z vašim partnerjem). Doživljate ob tem strah in hkrati pomirjenost ali strah in obupno stisko, ker je to še zmeraj oseba, ki je del vas? Če razmišljate o tem drugem, potem razmišljajte o tem, kaj lahko še naredite za vajin odnos.

7. Se bojite, da boste obžalovali prekinitev razmerja?
Vas je strah, da bi obžalovali prekinitev razmerja ali vas je strah slabega občutka, to je žalosti, in trenutkov osamljenosti, ki so običajna posledica prekinitev razmerij? Če vas je strah, da bi prekinitev razmerja obžalovali potem se je vredno vprašati, kaj vse je tisto dobro, kar vas povezuje v odnosu z njo. 


8. Ste dali vse od sebe?

Če ste naredili vse, da bi rešili probleme v vajinem odnosu (brali strokovno literaturo, obiskali kakšnega strokovnjaka, se posvetovali z ljudmi, ki jim zaupate, naredili vse, da bi jo privabili k sodelovanju ...), ona pa vztraja, da imate problem vi in ne vidva ali pa vse skupaj ignorira, potem ste v tem odnosu sami. Postavite vaše prioritete, prisluhnite si, kaj si v resnici želite in to poiščite. Pa srečno!!!


VIR: http://www.thisisyourconscience.com/2012/09/10-best-songs-to-break-up-to-where-you-dont-have-to-say-sht-just-press-play/

http://www.yourbeautyadvisor.com/2012/01/is-botox-sabotaging-your-relationship/

No comments: